středa 16. dubna 2014

Nejnebezpečnější letiště na světě

Cestování je vzrušující a může se stát velkým dobrodružstvím, pokud si vyrazíte na exotická místa zřídkakdy navštěvované turisty. No ještě více vzrušující je, pokud přistanete na jedné z nejtěžších přistávacích drah na Zemi. Podívejte se s námi nejnebezpečnější letiště na světě.

1. Mezinárodní letiště Gibraltar, Gibraltar



Mezinárodní letiště Gibraltar je civilní letiště na britském území Gibraltaru. Letištní dráha se protíná s Winston Churchill Avenue, cestou vedoucí k hranicím se Španělskem.Doprava proto musí být zastavena pokaždé, když letadlo přistává nebo vzlétá.

2. Letiště Tenzing Hillary, Nepál


Tenzing Hillary letiště je pojmenované po Siru Edmundu Hillarym a Tenzingovi Norgayem - prvních lidech, kteří dosáhli vrcholu Mount Everestu. Nachází se na místě, kde turisté začínají svůj výstup do základního tábora Mount Everestu. Jelikož toto místo téměř vždy potýká s velkým větrem a oblačností, viditelnost je nepředvídatelná, i když v hlavním městě Káthmándú svítí slunce. Pilot má na vzlet a přistání k dispozici pouze 460 metrů, takže se zde využívají pouze malá letadla a vrtulníky.

3. Mezinárodní letiště Barra, Skotsko


Mezinárodní letiště Barra je jediné letiště na světě, které ve skutečnosti využívá namísto dráhy pláž. Když přijde příliv, dráhy se ocitnou pod vodou, takže lety jsou plánované na základě přílivu.

4. Letiště Courchevel, Francie


Courchevel Airport má stoupající dráhu, která je v těsné blízkosti oblíbené oblasti pro lyžařské sjezdovky. Mlha a nízká oblačnost znemožňuje jakékoliv přistávání, protože piloti se nemohou spolehnout na přístroje, potřebují vizuální kontakt.

5. Ice Runway, Antarktida


Ice Runway je hlavní přistávací dráhou pro návštěvníky Antarktidy v průběhu letní sezóny.Povrch dráhy tvoří sníh a led. Zatímco piloti tvrdí, že povrch je stejně stabilní jako beton, problém nastane, když se letadlo zastaví. Může se totiž zabořit do ledu a je těžké ho odtud uvolnit.

6. Letiště Juancho E. Yrausquin, ostrov Saba



Toto letiště se nachází na ostrově Saba. Jeho dráhy mají délku pouze 400 metrů a končí útesem klesajícím do moře. Navíc jednu stranu lemují vysoké kopce. Manévrování je takové nebezpečné, že letiště bylo oficiálně uzavřeno pro dopravu, i když Úřad pro civilní letectví z Nizozemských Antil poskytuje některé výjimky.

7. Letiště Paro, Bhútán


Jediné mezinárodní letiště v Bhútánu patří mezi opravdu nejnebezpečnější na světě.Mohou za to vrchy vysoké téměř 5 kilometrů, které obklopují letiště z každé strany. Na konci roku 2009 bylo na světě jen 8 pilotů, kteří měli oprávnění přistát, i to jen za příznivého počasí, vynikající viditelnosti a pouze během denního světla.


8. Princess Juliana International Airport, Saint Marten


Letiště na karibském ostrově Saint Marten jste již pravděpodobně viděli na mnoha fotkách.Krátká přistávací dráha a blízké pohoří způsobují dechberoucí fotky letadel doslova pár metrů nad opaľujúcimi se turisty.

9. Letiště Qamdo Bamda, Tibet

Je to letiště v nejvyšší nadmořské výšce (4334 m) a je postaveno uprostřed ničeho. Pro velmi řídký vzduch má nejdelší veřejně využitelnou dráhu (5,5 km) se zpevněným povrchem. Vysoká poloha a řídký vzduch v místě přistání způsobuje vystupujícím závratě a točení hlavy.

1 komentář :

  1. Nejnebezpečnější Letiště Na Světě >>>>> Download Now

    >>>>> Download Full

    Nejnebezpečnější Letiště Na Světě >>>>> Download LINK

    >>>>> Download Now

    Nejnebezpečnější Letiště Na Světě >>>>> Download Full

    >>>>> Download LINK

    OdpovědětVymazat