úterý 15. dubna 2014

Nejstarší stavby na světě

Máte rádi staré hradby, zámky, kostely? Fotíte si historické budovy, hřbitovy, nebo hrobky? Víte, kolik let mají egyptské pyramidy, a která je nejstarší budova v Jižní Americe? Podívejte se s námi na nejstarší stavby na světě.

1. Kamenná zeď u jeskyně Theopetra, Řecko


Jeskyně Theopetra, Řecko
Kamenná zeď, který blokuje dvě třetiny vchodu do jeskyně Theopetra nedaleko řecké Kalambaka, je nejstarší známou stavbou vytvořenou člověkem. Jeho stáří se odhaduje na úctyhodných 25 000 let a byl postaven jako bariéra před chladným větrem.

2. Göbekli Tepe, Turecko


Göbekli Tepe, Turecko
Göbekli Tepe ( pupeční vrch ) je neolitická svatyně v jihovýchodní Anatólii v Turecku. Tato svatyně je nejstarší známou náboženskou stavbou a vybudovali ji před 11 600 lety. Její nález v roce 1994 způsobil revoluci ve vědeckých kruzích - do té doby se považovalo za nemožné, aby lidé dokázali postavit tak velkou stavbu. Svatyni tvoří kamenné kruhy o průměru 5 - 10 metrů, ve kterých se nacházejí opracované kamenné pilíře s reliéfy zvířat.

3. Kulaté stavby v Chirokitii, Kypr


Ruiny kulatých staveb v Chirokitii, Kypr


Chirokitia, Kypr

Chirokitia je unikátní archeologické naleziště na Kypru, jehož počátky sahají do dob neolitu. Oblast je známá jako jedna z nejlépe zachovaných prehistorických památek Středomoří av roce 1998 byla prohlášena za součást světového dědictví UNESCO.

4. Bernenez, Francie


Bernenez, Francie
Tato neobyčejná stavba z kamene ve Francii patří oprávněně mezi nejstarší stavby na světě, její vznik se odhaduje na 4 850 let před nl Je 72 m dlouhá, 25 m široká a měří více než 8 metrů. Někteří archeologové ji nazývají pravěký Parthenón.

5. Kamenné domy, HÓVÁRI, Skotsko


Nejstarší kamenný dům v Evropě
Tyto kamenné domy jsou staré 5 700 let a patří mezi nejstarší stavby v severozápadní Evropě.

6. Šechina Bajo, Peru, Jižní Amerika


Šechina Bayo, Peru
Šechina Bajo je starobylé kamenné náměstí v pohoří And, severozápadně od Limy v Peru. Náměstí se pokládá za jednu z nejstarších staveb na světě a za nejstarší na celém americkém kontinentu. Jeho stáří se odhaduje na 3 500 let před nl Náměstí objevili v roce 2008 archeologové z Německa a Peru.

7. Tarxienský chrám, Malta


Tarxien, Malta
Přední britský archeolog Colin Renfrew ho nazval "nejstarší volně stojící památka na světě". Nachází se na Maltě a jeho stáří se odhaduje na 3 100 let před nl Originál zobrazené sochy je umístěn v Národním muzeu archeologie ve Vallettě.

8. Pyramida v Sakkáře, Egypt


Sakkara, Egypt
Stupňovitá pyramida v Sakkáře nebo Džoserova pyramida je nejstarší egyptskou pyramidou, kterou známe. Byla vybudována jako hrobka pro faraona Necericheta jeho veleknězem Imhotepem 2 700 let před nl Pyramida v Sakkáře je považována za druhou nejstarší velkorozměrné kamennou stavbu na světě. Nejstarší je pyramida u města Caral v Peru z období kolem roku 3 000 před Kristem.

Pyramida Caral, Peru

9. Dholavira, Indie


Dholavira, Indie
Dholavira je archeologické naleziště ve státě Gudžarát v západní Indii, které je pojmenováno podle obce vzdálené asi 1 km jižně. Starověké město, které archeologové odkryli, bylo postaveno asi 2 500 let před nl a je považováno za nejkrásnější město té doby.

10. Agamemnon hrob, Řecko


Hrobka v Mykénách
Agamemnon hrob v Mykénách (nazývaný také jako Atreusova pokladna) byl postaven kolem 1 250 před nl Příčný kámen nad vchodem váží 120 tun a je největším kamenem na světě použitým na takovou stavbu. Hrobka pravděpodobně nemá nic společného s řeckým králem Agamemnon, protože archeologové se domnívají, že panovník pohřben v hrobě, vládl spíše než zmíněný panovník. Označení použil jako první slavný německý archeolog Heinrich Schliemann a název je používán dodnes.
Na závěr:
Mnohé stavby a monumenty jsou opředené legendami, ale ta, která zaměstnává vědce asi nejvíce, se skrývá pod mořem!

Monument Yonaguni, Japonsko


Yonaguni, JaponskoMasivní skalní útvar při pobřeží Yonaguni je oblíbenou atrakcí potápěče a nevyluštěný hádankou. Od jeho objevení vědci vedou polemiky, zda je monument přírodním úkazem, nebo je to uměle vytvořená stavba. V případě platnosti druhé teorie by měl monument alespoň 10 000 let a jeho vznik by se datoval do doby, kdy pískovcové dno v této oblasti vyčnívalo nad hladinu moře.

1 komentář :

  1. Nejstarší Stavby Na Světě >>>>> Download Now

    >>>>> Download Full

    Nejstarší Stavby Na Světě >>>>> Download LINK

    >>>>> Download Now

    Nejstarší Stavby Na Světě >>>>> Download Full

    >>>>> Download LINK

    OdpovědětVymazat