středa 16. dubna 2014

Národní speciality - evropská kuchyně


Máte rádi slovenské brynzové halušky, zda české vepřo-knedlo-zelo? Přemýšlíte, jaké mají národní speciality ostatní evropské země a kolik z nich jste již ochutnali? Národní jídla často patří ke kulturnímu dědictví národa. Spolu s jazykem a zvyky, se tradují z generace na generaci. V některých případech původ jídla není až tak jednoznačný a přivlastňuje si ho dokonce několik zemí.Nejzajímavější jsou země, které mají hned několik netradičních kulinářských specialit a je velmi těžké rozhodnout, která je ta nejvyjímečnější. Podívejme se na národní speciality různých evropských zemí (seřazeny podle počtu obyvatel)

Rusko

Krajina, která se rozprostírá na více než 17 milionech kilometrů čtverečních s populací více než 143 milionů nemůže mít přece jen jednu národní specialitu. Různé regiony mají své pochoutky, od jednoduchých moučných jídel (kulebiaka, pirohy, olad, pelmeni) až po různé polévky (SSI, okroška, ​​ucha).

Pokud bychom měli vybrat národní nápoj, tam je to jednoduché - VODKA, alkohol slavný po celém světě.Národní jídlo uvádějí mnohé zdroje zelnou polévku Boršč.V některých regionech je nezbytnou přísadou červená řepa, jinde rajče, někdo dělá dokonce zelený boršč se špenátem.



Německo


80 milionů hladových krků považuje za své typické jídlo "sauerbraten" - pečené maso na kyselo s bramborovými noky. Pivárske země je pro turisty známá více pro Oktoberfest, svůj největší lidový svátek. Lidé z celého světa přijdou ochutnat typické bavorské pivo z litrových kríglem, které servírují Copata ženušky v bavorských krojích. Pojíst ho mohou pečeným masem, preclíky a další národní specialitkou - klobásami. Pro Bavorsko jsou typické bílé "Weisswursty", v ostatních částech Německa preferují klobásu s kari kořením podávanou s hranolky.





Velká Británie

Britové nepatří zrovna ke špičce gastronomického žebříčku, i proto asi nikoho nepřekvapí, že národní jídlo je smažená ryba s hranolky, tzv.. "fish and chips". Pokud se vypravíte do libovolné země Spojeného království, doporučuji oskus zejména pravé britské snídaně (klobáska, slanina , vajíčka, grilované houby, rajče, fazolka a toasty), které běžného Evropana zasytí na několik hodin, pokud ne do večeře. Jednotlivé národy mají své speciality, například u Angličanů je to pečené hovězí s bramborami a silný čaj (s mlékem). Irové snídaně přezdívají i "Ulster fry", mezi jejich oblíbená jídla patří i jehněčí na šťávě a samozřejmě nejvíce jsou hrdí zejména na tmavé pivo a whiskey. Skotové mají mnoho rybích pochoutek, ale národní specialita je určitě haggis, neeps and tatties - jitrnice s bramborem a řepou. odnesli členové skupiny mají svou zamilovanou polévku Cawl (Koul).

Haggis neeps & Tatto

Typické britské snídaně


fish and chips


Francie

Francouzská kuchyně patří mezi nejuznávanější na světě. Pětašedesát milionů labužníků si vychutnává život plnými doušky, zda jde o čerstvé bagety a croissanty, předkrmy jakofoie gras (kachní nebo husí játra), neskutečně lahodné sýry, zda famózní vína a slavnéšampaňské (champagne). I když má mnoho regionů svou vlastní specialitu, jednotným a unikátním jídlem jsou pravděpodobně palačinky - crepes. Zdobí jejich různé náplně od jednoduchého pocukrované až po flambované ovoce, či zmrzlinu.

Itálie


Italská kuchyně patří spolu s čínskou mezi nejrozšířenější na světě. Málokdo na světě nezná italské národní speciality jako pizza, či těstoviny (zejména špagety). Záleží na regionech, někde je kuchyň více obohacena o plody moře, v jiných oblastech kouzlí s česnekem, olivovým olejem a rajčaty.



Španělsko

Španělská kuchyně se výrazně liší podle regionů a tak by se dalo říci, že každý region má své národní speciality. Přímořské oblasti mají jídelníček postaven primárně na rybách a plodech moře, vnitrozemí přináší známou španělskou omeletu ( tortilla ), uzenou šunku nakrájenou na průsvitné plátky ( jamón serrano ) a studené polévky gazpacho , zdasalmorejo . Ve Valencii se zrodila národní pochoutka " paella ", jídlo připomínající rizoto se zeleninou, kuřecím / králičím masem a slimáky. Později se paella začala dělat i s plody moře a tak se dnes liší chutí v každém regionu. Pokud se vydáte do Španělska, určitě si v restauraci všimněte jako jedí domácí. Většinou se na stůl poobjednáva několik jídel a každý si bere z různých talířů - malé porce se přezdívá tapas . V každé španělské restauraci byste na nápojovém lístku měli kromě vín najít i typický španělský nápoj sangría.




Ukrajina

Podobně jako Rusové, i Ukrainci považují za jedno ze svých národních jídel Boršč.Podobně jako v jiných slovanských zemích mají Ukrajinci svoji vlastní odnož pirohů - Varenyky. Ukrajinskou pálenku hledejte pod názvem Horilka .

Varenyky / Pierogi

Golabki / Sarmala

Polsko

V některých regionech je oblíbená zejména polévka "Žurek", přezdívaná i bílý boršč (barszcz biały) . Mezi další ukrajinské speciality patří pirohy ( Pierogi), zelná rolka plněná masem - Gołąbki, vepřový řízek (Kotlet schabowy), a Bigos - jídlo z kysaného zelí, více druhů masa a klobás, hřibů, paradajek a medu.

Rumunsko

Rumunská kuchyně je rozmanitá zejména díky silnému vlivu okolních zemí. Mezi hlavní rumunské speciality patří například mamaligu z kukuřičné mouky, která se podává buď jako příloha, nebo náhrada chlebu k více jídlům. Oblíbenou polévkou je ciorbă de Burt,masový vývar na kyselo. Mleté maso v zelných listech se v Rumunsku nazývá Sarmale.Mici, nebo Mititei je oblíbená specialita na gril, směs několika druhů masa a koření.Domácí slivovice se nazývá Ţuică.

Mititei

mamaligu




4 komentáře :

  1. Hezký článek, auto si dal určitě záležet. Pokud ale jde o zdravé recepty, doporučuji https://zdraverecepty.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Národní Speciality - Evropská Kuchyně >>>>> Download Now

    >>>>> Download Full

    Národní Speciality - Evropská Kuchyně >>>>> Download LINK

    >>>>> Download Now

    Národní Speciality - Evropská Kuchyně >>>>> Download Full

    >>>>> Download LINK

    OdpovědětVymazat
  3. Národní Speciality - Evropská Kuchyně >>>>> Download Now

    >>>>> Download Full

    Národní Speciality - Evropská Kuchyně >>>>> Download LINK

    >>>>> Download Now

    Národní Speciality - Evropská Kuchyně >>>>> Download Full

    >>>>> Download LINK if

    OdpovědětVymazat