čtvrtek 17. dubna 2014

Nejpopulárnější mosty na světě

Mosty pomáhají překonat řeky, rokle či zálivy. Znáte ty nejpopulárnější, nejdéle, nejkrásnější a nejfotogeničtější mosty na světě?

1. Tower Bridge, Londýn 

jeden z nejznámějších a nejfotografovanějších mostů na světě.Most byl otevřen roku 1894. Slavnostní ceremonii zahájil princ z Walesu, budoucí král Eduard VII.


2. Golden Gate Bridge, San Francisco, USA

byl zhotovený v roce 1937 a od té doby patří mezi nejslavnější a nejkrásnější mosty na světě. Jednou ze zajímavostí je, že poslední ze 600 tisíc nýtů měl být z ryzího zlata. Při instalaci však vyletěl a navždy se ztratil v moři. S mostem se pojí i jeden smutný fakt. Je jedním z nejvyhledávanějších míst sebevrahů.


3. Ponte Vecchio, Florencie, Itálie 


nejstarší kamenný most v Evropě. Byl vybudován v letech 1335-1345. Zajímavostí je, že během druhé světové války nebyl most zničen na rozdíl od ostatních mostů ve Florencii.

4. Millenium Bridge, Gateshead, Velká Británie 


 jediný most na světě, který se dá sklopit

5. Millau Bridge, Francie 


nejdelší visutý most na světě. Dálniční most patří zároveň k nejvyšším na světě. Nejvyšší pilíř převyšuje spolu s věží nad vozovkou Eiffelovu věž.



6. Bosphorus Bridge, Istanbul, Turecko 


jediný most na světě, který spojuje dva kontinenty - Evropu a Asii. V obou směrech po něm denně projde 180 tisíc vozů.


7. Magdeburg Water Bridge, Magdegurg, Německo


unikátní vodní most vybudovaný nad řekou Labe. Před tlakem zmrzlé vody ho chrání bublinková clona, ​​speciální tlumiče slouží k eliminaci zemětřesení a před velkou vodou ho chrání vypouštěcí zařízení s průtokem 45 m3 / s.

8. Hangzgou Bay Bridge, Zhejiang, Čína


jeden z nejdelších silničních mostů vybudovaných přes oceán


9. Brooklyn Bridge, New York City, USA 


nejstarší most na území USA. Od svého otevření se stal symbolem panoramatu New Yorku. Od roku 1964 patří mezi národní historické památky.

10. Kintai Bridge, Japonsko 


unikátní dřevěný most. Původní most byl postaven v roce 1674, ale v roce 1950 ho strhla povodeň způsobená tajfunem. O tři roky později ho nahradila přesná kopie. Most je postaven ze dřeva bez použití jediného hřebíku.

Žádné komentáře :

Okomentovat