středa 16. dubna 2014

Nejúžasnější sopky na světě

Sopky jsou již dlouho zdrojem mýtů a legend, které jim připisují sílu bohů. I když víme, že sopky jsou ve skutečnosti výsledkem tektonických pohybů zemské kůry, nic to nemění na faktu, že jejich síla je fascinující. Podívejte se s námi nejúžasnější sopky na světě.

1. Vulkán Mayon, Filipíny


Vulkán Mayon je nazýván také Perfect cone (Perfektní kužel) pro téměř dokonalý kuželovitý tvar. Horní svahy této úžasné sopky jsou strmé (35-40 stupňů) a končí malým kráterem. Mayon je nejaktivnější z Filipínských sopek, za posledních 400 let vybuchla více než 45-krát. K nejničivější erupci došlo v roce 1814, kdy láva a vyvržené skály zabili 2 200 místních obyvatel.

2. Kilimandžáro, Tanzanie


Kilimandžáro je v současné době neaktivní vulkán v severovýchodní Tanzánii, nedaleko hranic s Keňou. Se svými 5892 m je nejvyšším vrcholem Afriky a nejvyšší volně stojící horou světa. Pro relativně snadné stoupání je jednou z nejoblíbenějších destinací horolezců a pěších turistů z celého světa. Přestože se nachází v blízkosti rovníku, jeho vrchol je stále pokryt sněhem.


3. Sopka Yasur, ostrov Tanna


Sopka Yasur

Yasur je aktivní sopka na ostrově Tanna a tyčí se do výšky 361 m nad hladinou moře.Záře sopky byla zřejmě to, co přitahovalo kapitána Jamese Cooka na první evropské cestě na ostrov v roce 1774. Je to jedna z nejsnáze přístupných sopek světa, kdokoli může vyšlapat přímo nahoru a nahlédnout do jejího ohnivého břicha. Erupce se obvykle vyskytují několikrát za hodinu.

4. Sopka Cotopaxi, Ecuador


Kráter sopky Cotopaxi

Cotopaxi je druhý nejvyšší vrchol v Ecuador dosahující výšky 5897 m.. Tato sopka je pokryta jedním z mála rovníkových ledovců na světě, který začíná ve výšce 5 000 m.Cotopaxi je jedna z nejvyšších sopek na světě as více než 50-ti erupcemi za posledních 300 let patří ik nejaktivnějším. Největší nebezpečí vyvolané erupcí je roztátí sněhu a ledu z jejího okolí, které by přineslo obrovské záplavy.

5. Sopka Arenal, Kostarika


Vulkán Arenal je nejaktivnější sopka Kostariky, nachází se 90 km severozápadně od San José. Je to nejmladší a zároveň nejaktivnější sopka země a spolu s jezerem Arenal je součástí národního parku Parque Nacional Volcán Arenal. Ještě na jaře roku 1968 byla považována za vyhaslou, ale 29. července 1968 se probudila k životu a erupce si vyžádaly 87 obětí. Od tohoto dne je sopka nepřetržitě aktivní, erupce se opakují každých 5-10 minut.


6. Etna, Itálie


S výškou 3 323 metrů je to nejvyšší sopka v Evropě. Název pochází z řeckého slova aith(hořet). Sopka leží přibližně 29 km od Catanie. Na jejím úpatí se nacházejí vinice, olivové, fíkové a citrusové sady, vrchol je odlesnění a větší část roku se na něm drží sníh.Poslední katastrofická erupce se udála v březnu roku 1669, lávové proudy tehdy zničili městečko Nicolosi. V letech 2002 - 2003 sopka vyprodukovala velké mračna popela, které byly viditelné až z vesmíru

7. Bromo, Jáva


Sopka Bromo

Sopka Bromo se nachází ve vulkanickém komplexu Tengger, který sestává z pěti navzájem se překrývajících stratovulkánů. Nejmladší člen Bromo je zároveň i jedním z nejaktivnějších vulkánů Indonésie. S výškou 2 329 m nepatří mezi nejvyšší vrcholy masivu, ale určitě mezi nejznámější. Tato oblast je jednou z nejnavštěvovanějších turistických atrakcí na Jávě. Okolí sopky je pokryto jemným sopečným pískem, co tvoří nádherné divadlo ve srovnání s okolními zelenými údolími a kopci.

8. Vulkán Krakatoa, Jáva


Krakatoa

Krakatoa je vulkanický ostrov mezi Javou a Sumatra. Erupce hory Krakatoa v srpnu 1883 byla jednou z nejničivějších sopečných událostí v moderních dějinách Země. Erupce byla 13 000 - krát větší než výbuch atomové bomby, která zničila Hirošimu. Explozi bylo zřetelně slyšet až v západní Austrálii. V roce 1927 způsobila erupce vznik nového sopečného ostrova, který roste v průměru 7 metrů za rok.

9. Sopka Osorno, Chile


Sopka Osorno

Sopka Osorno (2652 m) se nachází v Los Lagos v Chile. Stojí na jihovýchodním břehu jezera Llanquihue a je známá po celém světě jako symbol země a také tím, že připomíná horu Fuji. Osorno je jedna z nejaktivnějších sopek v chilských Andách a pro její polohu uprostřed národního parku ji mnozí považují za nejkrásnější sopku na světě.

10. Sopka Kilauea, Hawai


Kilauea, Hawai

Kilauea je nejnovější ze série sopek, které se vytvořily na havajském souostroví. Jde o velmi nízký, plochý štít sopky, který se liší od známých profilů a vrcholů jiných vulkánů.Kilauea je jednou z nejaktivnějších sopek na Zemi a neocenitelným zdrojem poznatků pro vulkanologů. Od r.. 1952 vybuchla 33-krát.

Žádné komentáře :

Okomentovat