úterý 15. dubna 2014

Nejkrásnější galerie na světě

Fascinuje vás umění? Nosíte si z dovolených umělecké předměty, nebo se spokojíte návštěvou galerie a pohledem na nádherné obrazy, plastiky a sochy? Pokud to nedělávám, možná vás inspirujeme právě dnes. Podívejte se s námi nejkrásnější a nejnavštěvovanější galerie na světě.

1. Muzeum Louvre, Paříž


Louvre, Paříž

"Pyramida" Louvre

Mona Lisa


Ročně ho navštíví více než 9,2 milionu návštěvníků. Je jedním z největších muzeí na světě a jednou z nejslavnějších dominant Paříže. Louvre vlastní přes 5 000 uměleckých děl. V roce 1983 francouzský prezident François Mitterrand navrhl plán modernizace a architekt IM Pei navrhl skleněnou pyramidu, která vytvořila nový vstup do hlavního objektu.Samotné muzeum skrývá skvosty jako je obraz Mona Lisa od Leonarda da Vinci, asyrské okřídlené zvěře z 8. století před nl, fragmenty soch z aténské Akropole, Michelangelových spoutaná otroků, Dürer Autoportrét, díla Boticelliho, Giotta, Raffaela, Rembrandta, Goyi atd..


2. Metropolitní muzeum umění, New York


Metropolitní muzeum umění, New York
Metropolitní muzeum umění v New Yorku je největší muzeum umění v USA a jedno z deseti největších na světě. Ročně ho navštíví více než 6,1 milionu návštěvníků. Ve stálé sbírce jsou umělecká díla z klasické antiky a starověkého Egypta, obrazy a sochy téměř všech evropských mistrů a rozsáhlá sbírka amerického a moderního umění.V muzeu je sbírka hudebních nástrojů, kostýmů, starožitných zbraní a brnění z celého světa. Vstupné je dobrovolné, doporučuje se 25 dolarů.


3. Národní galerie, Londýn


Národní galerie, Londýn

Madona ve skalách, Leonardo da Vinci

Londýnská Národní galerie obsahuje více než 2300 maleb od poloviny 13. století do roku 1900. Vstup do galerie je zdarma. Impulsem pro vznik galerie byl dar Sira George Beaumonta, který v roce 1823 věnoval galerii svou soukromou sbírku. Díky tomu se do galerie dostali díla Rembrandta ( Snímání z kříže ) a Canaletta ( Benátky ). Galerie ještě v témže roce získala tiziánové Venuši a Adonis , Rubensův Únos Sabiniek , RembrandtovoKlanění se pastýřů . Ročně ji navštíví 5,1 milionu lidí.


4. Vatikánská muzea


Muzea ve Vatikánu

Galerie map, Vatikán

Komplex muzeí se nachází ve více vatikánských palácích a obsahuje jednu z největších uměleckých sbírek na světě. Základ tvoří sbírka klasických děl, kterou od roku 1503 ve Vatikánu vystavil Julius II. Ke komplexu patří i Sixtinská kaple s Michelangelovým Posledním soudem, Rafaelova pokoje s freskami, které se pokládají za mistrovská díla renesance, pinakotéce s obrazy Leonardo da Vinci a Rafaela, nebo Galerie map. Ročně komplex navštíví více než 5 milionů lidí.


5. Ermitáž, Petrohrad


Ermitáž, Petrohrad

Trůnní síň Petra I. v Zimním paláci

Ermitáž je jedna z nejvýznamnějších a největších světových umělecko-historických institucí. Dnešní muzeum obsahuje více než tři miliony artefaktů světového kulturního dědictví od pravěku až po současnost, a je vystavováno ve více než čtyři sta sálech.Ročně ho navštíví 2,8 milionu lidí.


6. Museo del Prado, Madrid


Museo del Prado, Madrid

Nahá Maya, Goya



Vztah k uměleckým sbírkám měla u španělských panovníků dlouhou tradici. Jejím výsledkem bylo cílevědomé budování královských sbírek, které tvoří základ expozic této umělecké galerie. Ve svých expozicích uchovává kromě malířských a sochařských děl i sbírku kreseb, medaile a tzv.. Dauphin poklad . Sbírkám dominují díla umělců - Velázqueze, Goyi, El Greca, Sandra Botticelliho, Raffaela, Andrea del Sarti, Tiziana, Petra Paula Rubense, van Dycka, Rembrandta.

7. Národní palácové muzeum, Taiwan




Along the River

V roce 2013 muzeum disponovalo více než 690-tisíci uměleckých děl, které zobrazují 8000-letou čínskou historii. Muzeum vzniklo z císařských sbírek v Pekingském Zakázaném městě, které byly v roce 1931 odvezeny Šanghaje a později do vnitrozemí, aby nepadly do rukou Japoncům. V roce 1948, v souvislosti s porážkou Čínské republiky v občanské válce byly sbírky odvezeny na Taiwan.

Žádné komentáře :

Okomentovat