úterý 15. dubna 2014

Nejkrásnější železniční stanice na světě



Rádi cestujete vlakem? Necháváte se unášet pohledem na krajinu a města podél trati? A co železniční stanice? Dokáží vás zaujmout svým ruchem, službami a zónami odpočinku? Podívejte se s námi nejkrásnější železniční stanice na světě.
1. Železniční stanice v Kuala Lumpur, Malajsie

Stanice v Kuala Lumpur
Stanici navrhl architekt Hubback, který se nechal inspirovat starým maurským stylem.Příměstské vlaky stále přicházejí do této nádherné stanice, i když dostala jméno "staré" nádraží, protože meziměstské vlaky začaly používat novější stanici vybudovanou v roce 2001.
2. Železniční stanice Atocha, Madrid

Železniční stanice v Madridu
Po otevřením nového terminálu v roce 1992 místní obyvatelé přišli s myšlenkou přeměnit původní stanici na krásnou tropickou zahradou s palmami sahajícími až ke ocelovo-skleněné klenbě. Stejně pochodil i noční klub a několik kaváren. Nová stanice je přístupná přes starý terminál, kde si cestující mohou zakoupit vstupenky a čekat na vlaky.
3. Maputská železniční stanice, Mosambik

Stanice v Maputu, Mosambik
Mechově zelený exteriér, velká kupole a mříže z tepaného železa změnily vlakovou stanici v Maputu na nečekanou krásu. Údajně ji navrhl Gustave Eiffel na počátku 20. století a stanice se pyšní i několika historickými parními lokomotivami.
4. Železniční stanice Kanazawa, Japonsko

Železniční stanice Kanazawa, Japonsko
Když v roce 2005 přestřihli pásku na této japonské stanici, mnozí obyvatelé byli zpočátku zděšeni moderním "vstupem" do jejich města. Architektura budovy se tak lišila od tradiční japonské architektury jednoho z nejstylovějších japonských měst, že přiváděla domácích do rozpaků. Ale stanice se stala tak populární u turistů a fotografů, že donutila i skeptiků najít krásu v moderním designu.
5. Železniční stanice Sirecki, Istanbul

Stanice Sireski, Istanbul
Tato atraktivní stanice byla vybudována v roce 1890 jako jedna ze stanic pro Orient-Express směřující do Paříže. Řádky z červených cihel obklopují široký vchod a vitráže poskytují barevný mozaiku světla uvnitř. I když se tento vchod na stanici již dlouho nepoužívá, mnozí lidé stále vzpomínají na atraktivní představení, které krásný interiér poskytoval cestujícím.
6. Železniční stanice v Antverpy, Belgie

Stanice Antverpy, Belgie
Když v roce 1905 stanici připomínající neo-barokní palác dokončili, jejích tvůrců skritizovali za marnivost. Budova je totiž vyzdobena více než 20-ti druhy mramoru. Ale po čase málokdo dokázal odolat její překrásnému stylu a budova se zaslouženě stala známou dominantou města.
7. Železniční stanice Paris-Gare de l'Est

Stanice Paris Gare de l'Est, Paříž
Miliony lidí procházejí každoročně touto vitrínou pařížské architektury. Jedni proto, aby chytili svůj vlak, jiní kvůli gastronomickým skvostům, které poskytuje restaurace Belle Époque s výhledem na příchozí a odchozí vlaky. Nádherný interiér restaurace je dílem architekta Mariuse Toudoira a od roku 1901, kdy byla restaurace otevřena, se interiér změnil minimálně.
8. Železniční stanice Sao Bento, Portugalsko

Stanice Sao Bento, Portugalsko

Interiér stanice Sao Bento

I když je exteriér této stanice nepochybně krásný, vstup do budovy vám vyrazí dech. Na stěnách je více než 20 000 glazovaných keramických dlaždic, které umělec Jorge Colaço tvořil 11 let.
9. Železniční stanice Grand Central, New York

Grand Central, New York

Vstupní hala Grand Central

Stanice byla otevřena v roce 1903 a je velká nejen podle svého jména. Obrovská vstupní hala poskytuje cestujícím skvělé místo na odpočinek s drinkem v ruce a nádherným stropem nad hlavou, na kterém jsou vyznačena souhvězdí a zvěrokruh. Ne nadarmo je tato stanice 6. nejoblíbenější atrakcí v New Yorku.
10. Železniční stanice v Los Angeles

Stanice v Los Angeles
Design této stanice má na svědomí tým Johna a Donalda Parkinsona. Je směsicí španělského koloniálního dědictví a moderního stylu Art Deco.
11. Viktoriina železniční stanice, Mumbai, Indie

Viktoriina Stanice v Mumbai, Indie
Budova postavená ze žlutého pískovce, žuly a modro-šedého čediče nesla od svého vzniku jméno anglické královny Viktorie. Po tom, jak Indie získala nezávislost, byla stanice přejmenována, ale zdá se, že nové jméno používají pouze úředníci a politici. Přítomnost typických dvoupatrových autobusů a anglických taxíků propůjčuje náměstí před nádražím známý britský kolorit.
12. Železniční stanice Lahore, Pákistán
Stanice Lahore, Pákistán
V minulosti byla tato stanice, připomínající pohádkový domek, stanoviskem britské vojenské posádky. Štěrbiny v kamenných zdech dodnes připomínají střílny a velké ocelové dveře pevnost, která chránila britských vojáků před útoky.

Žádné komentáře :

Okomentovat