Buffalo wings
Americké "Buffalo wings"
Pro většinu Američanů jsou pečené křidélka default hodnota pro slovo wing (křídlo). Jsou nejoblíbenější pochoutkou na slavném Super Bowl av roce 2014 oslavují 50 let své existence. Poprvé byly údajně připraveny v Anchor Bare, který vlastnila Teressa Bellissimo. V jeden večer přišel její syn s partou kamarádů a ona ve snaze pohostit jejich, hodila do fritézy několik křidélek a před podáváním je potřela pikantní omáčkou. Křidélka se staly zanedlouho populárním jídlem v USA a nabízejí ho mnohé fast-foody ale i restaurace. Podávají se se celerovými stonky a omáčkou z modrého sýra. Při Buffalo wings platí jedno pravidlo - nikdy nejsou smažené.Korejské
Korejské křidélka vyžadují speciální omáčku sestávající z chilli pasty, sójové omáčky, česneku, zázvoru a sezamového oleje. K tomu se přidává pronikavý rýžový ocet a med.Předtím, než se křidélka polijí touto omáčkou, potřou se směsí mouky, kukuřičného škrobu a vody a prudce se opečou v oleji.Řecké
Citronová šťáva, česnek, pepř a bylinky - to jsou ingredience pro přípravu řecké alternativy křidélek. Potřené touto směsí se křidélka opékají na grilu, nejlepší chuť mají, pokud se použije dřevěné uhlí. Přílohou bývají slavné řecké tzatziki.Mexické
Použití tortilových drobků na obalování udělá z těchto křidélek skutečné unikáty. Dříve, než se obalí v rozdrcených drobky, namočí se do kukuřičného oleje ochuceného chilli, kayenským pepřem a oreganem. Rychlý koupel v tomto oleji dříve, než jejich obalíte v drobky, je přesně to, co z nich udělá úžasnou dozlatova upečenou pochoutku.Španělské
španělské "Alitas de pollo"
Zda si je nazvete tapas nebo jinak, paprikou a česnekem ochucené křidélka jsou vhodné zejména na slavnostní příležitost. Klíčem k úspěchu je použití velké pánve s olejem, aby byly upečené do křupava. Dalšími ingrediencemi jsou citronová šťáva, kvalitní olivový olej a pepř.
Žádné komentáře :
Okomentovat