úterý 15. dubna 2014

Na křídlech kolem světa

Ne, tentokrát to nebude o letadlech, ale o křidélkách. Těch kuřecích. Víte, že v každé zemi dělají křidélka trochu jinak?

Buffalo wings

Americké "Buffalo wings"

Pro většinu Američanů jsou pečené křidélka default hodnota pro slovo wing (křídlo). Jsou nejoblíbenější pochoutkou na slavném Super Bowl av roce 2014 oslavují 50 let své existence. Poprvé byly údajně připraveny v Anchor Bare, který vlastnila Teressa Bellissimo. V jeden večer přišel její syn s partou kamarádů a ona ve snaze pohostit jejich, hodila do fritézy několik křidélek a před podáváním je potřela pikantní omáčkou. Křidélka se staly zanedlouho populárním jídlem v USA a nabízejí ho mnohé fast-foody ale i restaurace. Podávají se se celerovými stonky a omáčkou z modrého sýra. Při Buffalo wings platí jedno pravidlo - nikdy nejsou smažené.

Korejské

Korejské křidélka vyžadují speciální omáčku sestávající z chilli pasty, sójové omáčky, česneku, zázvoru a sezamového oleje. K tomu se přidává pronikavý rýžový ocet a med.Předtím, než se křidélka polijí touto omáčkou, potřou se směsí mouky, kukuřičného škrobu a vody a prudce se opečou v oleji.

Řecké

Citronová šťáva, česnek, pepř a bylinky - to jsou ingredience pro přípravu řecké alternativy křidélek. Potřené touto směsí se křidélka opékají na grilu, nejlepší chuť mají, pokud se použije dřevěné uhlí. Přílohou bývají slavné řecké tzatziki.

Mexické

Použití tortilových drobků na obalování udělá z těchto křidélek skutečné unikáty. Dříve, než se obalí v rozdrcených drobky, namočí se do kukuřičného oleje ochuceného chilli, kayenským pepřem a oreganem. Rychlý koupel v tomto oleji dříve, než jejich obalíte v drobky, je přesně to, co z nich udělá úžasnou dozlatova upečenou pochoutku.

Španělské


španělské "Alitas de pollo"


Zda si je nazvete tapas nebo jinak, paprikou a česnekem ochucené křidélka jsou vhodné zejména na slavnostní příležitost. Klíčem k úspěchu je použití velké pánve s olejem, aby byly upečené do křupava. Dalšími ingrediencemi jsou citronová šťáva, kvalitní olivový olej a pepř.

Peruánské

Patří mezi nejchutnější na světě. Marináda z limetkové šťávy, s bobkovým listem, chilli papričkami, česnekem, kmínem a paprikou je umocněna kvalitním vínem (Sauvignon Blanc) a vynikajícím olivovým olejem. Grilují se na grilu s dřevěným uhlím a zdobí se čerstvými větvičkami tymiánu. Před podáváním se posypou mořskou solí a čerstvě mletým pepřem.

Irské

Pokud jste si tipli, že při přípravě irských křidélek se používá pivo, získali jste hlavní cenu.Ke křidélkům se přidává mrkev, petržel, cibule a česnek, které spolu s pivem vytvoří hustou a chutnou omáčku pro všechny milovníky tohoto oblíbeného jídla.

Jihoafrické

V Jižní Africe se křidélka potírají směsí mletých červených chilli papriček, zázvoru, trochou medu a sójové omáčky. I zde platí pravidlo, že se takto dochucené křidélka nikdy nevyprážajú, ale jen fritují v oleji. Kombinace sladké a pikantní chuti na opečení mase je překvapivě příjemná.

Japonské

Japonské křidélka patří mezi nejvoňavější na světě. Marináda se dělá z čerstvého česneku, zázvoru, jarní cibulky, ústřičné a sójové omáčky. Sladká vůně skořice, páleného cukru a badyánu dotváří chuť masa a mění ho na neskutečně dobré a lehké občerstvení

Baltimorské

Američané mají občas zvláštní choutky. Na závěr tohoto seznamu si dáme jako třešničku na dortu recept rozšířený zejména v oblasti Baltimore (Maryland) a ve státě Pensylvánie.Kuřecí křidélka s Oplatky, šlehačkou a broskvemi.


Žádné komentáře :

Okomentovat