úterý 15. dubna 2014

Nejkrásnější oázy - zelené ostrovy uprostřed pouště



Zdánlivě suché a nekonečné pouště obsahují mnohem více než jen písečné duny a jedovaté škorpióny. Skrývají mnoho tajemství, které ohromují svou krásou. Takové jsou oázy - ostrovy života uprostřed pouště.


Oáza podél řeky Ziz, Maroko


Oáza v údolí řeky Ziz
Jednou z nejdelších oáz na světě je oáza Ziz, která se táhne v saharské poušti podél řeky Ziz v délce několika kilometrů a je vděčnou turistickou atrakcí. Údolí vede od městečka říší až do Merzouga, kde končí cesta lemovaná datlovými palmami. Řeka Ziz, která zásobuje oázu vodou, později mizí v poušti.

Oáza Ubari, Libye

Oáza Ubari
Pokud chcete poznat jednu z nejkrásnějších oáz Sahary, musíte česejte do Libye.Nádherné jezírko s palmovými háji na březích připomíná pohádku z Tisíce a jedné noci.Voda v jezeře je bohužel slaná a navíc dost špinavá.

Oáza Gabrun, Libye

Oáza Gabrun
Další ze saharských oáz je oáza Gabrun. Malá oáza na břehu jezírka je skryta mezi písečnými dunami. V okolních dunách existuje 16 podobných jezer. Některé z času na čas zmizí a některé, jako Gabrun, Mafo a Ubari zůstávají v poušti stále.

Oáza Huacachina v Peru


Oáza Huachina
Oáza Huacachina vznikla kolem přírodního jezera v poušti. Nachází se v jihozápadní části Peru a má 115 obyvatel. Legenda říká, že laguna se vytvořila, když mladý lovec vyrušil krásnou princeznu při koupání. Princezna utekla a na místě, kde se koupala, vznikla laguna. Princeznin plášť pohozený na zemi vytvořil okolní písečné duny, které údajně patří k těm nejvyšším nejen v Peru, ale i na světě.

Jezero Maranhao, Brazílie


Jezírko Marahau
Toto krásné jezero se nachází v národním parku Maranhao. Je to sladkovodní jezero, které se během období dešťů naplní a pak se postupně odpařuje a mizí.

Oáza TIMI, Nigérie


Oáza TIMI
TIMI je nádherná oáza v Nigérii. Pomerančovníky a granátovníky obsypané ovocem na pozadí písečných dun tvoří nádhernou scenérii pro turisty. Kromě citrusových stromů lze v oáze najít datlové palmy a dokonce i bazén s vodou.

Jezero Crescent v poušti Gobi


Jezírko Crescent v poušti Gobi
Nejkrásnějším obdobím v této oáze je jaro. Jezero je obklopeno tzv.. zpívajícími dunami, jeho vysychání způsobuje nedostatek dešťů a čerpání vody na zavlažování. Jezero leží vv blízkosti Hedvábné cesty.

Agua Caliente, Tucson, Arizona


Oáza Agua Caliente, Arizona
Podle archeologických důkazů byla oáza osídlena 3 000 let př.nl, dnes se proměnila na rekreační park, kde najdete jezírka plné ryb, palmy a krásné turistické stezky na procházku.

Herðubreiðarlindir, Island


Oáza Herðubreiðarlindir má v seznamu osobité postavení a patří mezi netradiční oázy.Vznikla uprostřed pouště Ódáðahraun - velkého lávového pole pocházejícího z erupce sopky Trölladyngja. V minulosti sloužila jako místo, kde umisťovali zločinců, dnes je populární turistickou atrakcí.

Žádné komentáře :

Okomentovat