středa 16. dubna 2014

Peníze a zaniklé měny

Víte, kde byly objeveny první mince, které peníze jsou nejkrásnější na světě a co je to Biatec? Pamatujete se ještě na čas, kdy se před cestou do zahraničí museli měnit i peníze?
Pokud ne vy, tak určitě vaši rodiče zažili časy, když se v bance stálo na chorvatské dináry, francouzské franky, rakouské šilinky, nebo německé marky. Dnes jsou tyto peníze již minulostí a patří mezi zaniklé měny. Zdobí sbírky numismatiky a obrázkové katalogy. V Evropě dnes platíme nejmladší měnou na světě - eurem, Amerika si vystačí s dolarem, nejlidnatější země světa Čína používá jüan .

Historie peněz

První peníze se objevily asi před 11 tisíci lety a měli podobu zemědělských produktů. Lidé si mezi sebou vyměňovali nejen plodiny a zvířata, ale i kožešiny a různé ozdobné předměty. Tento způsob "placení" se do celého světa rozšířil z údolí řek Eufrat a Tigris.Lidé si však postupně uvědomovali, že všechny nabízené výrobky mají rozdílnou hodnotu a proto třeba cenu nějak sjednotit. A tak nastoupili kousky kovů, s nimiž se lépe "počítalo" i cestovalo.

Víte, co je to Biatec?

Mince se poprvé objevily v Lýdii (dnešní Turecko) a zdokonalili jejich starověcí Řekové. Na našem území se objevily první peníze spolu s Kelty. Mincemi se u nás platilo již ve 4. století pred.nl Jedno z nejvýznamnějších platidel té doby byly mince Biatec. Ty se dodnes považují za evropský unikát a podle jedné z teorií představovali všeobecné platidlo jako dnešní euro.






Zaniklé měny

Mnohé národní měny zanikly vstupem dané země do eurozóny a přijetím jednotného eura.Jednou z nejstarších jmen byl nizozemský gulden, který byl měnovou jednotkou Holandska od 13. století do roku 2002, kdy byl nahrazen eurem. Francouzský frank poprvé zavedl král Jan II. Dobrý v roce 1360. Název měny je odvozen od latinského nápisu na mincích: Johannes Dei Gratia francorum Rex (Jan, z milosti Boží král Franků).Drachma byla názvem až tří novověkých řeckých jmen. První byla uvedena v roce 1832 a poslední byla nahrazena eurem v roce 2003. Lira se platilo v Itálii, San Marinu, ve Vatikánu a na Maltě. Slovinský tolar byl do 31. prosince 2006 měnovou jednotkou Slovinska. Dělil se na 100 stotinek a na každé z mincí byl vyobrazen živočich žijící na Slovinsku.


Nejkrásnější peníze na světě mají Ukrajinci

Ano, i peníze mají svou královnu krásy. Žebříček nejkrásnějších valut vzniká každoročně ve Švýcarsku, kde odborníci dekorují nejkrásnější peníze světa. V roce 2013 se na prvním místě ocitla ukrajinská hřivna. Zajímavostí je, že této měně patřilo prvenství již v roce v roce 2008. Druhou nejkrásnější valutou se stal australský dolar, na třetím místě je euro.Na čtvrtém místě je bulharský lva a americkému dolaru se uprchlo 5. místo.

Žádné komentáře :

Okomentovat