středa 16. dubna 2014

Unikátní mikronárod

Aby nějaký národ mohl existovat, potřebuje dvě věci, bez kterých to nejde. V první řadě je to území a pak uznání OSN. Pokud se to nepodaří, národ spadá do kategorie tzv..mikronárod. Na světě jich existuje několik - některé z nich byly zřízeny jako vtipy, některé z protestu, a některé pro legitimní účel nezávislosti. Tak, či onak, podívejte se šestnáct nejunikátnějších.

1. Knížectví Seborga

Vesnice s 300 obyvateli na pobřeží Itálie, která byla ve středověku samostatným feudálním knížectvím. V r.. 1995 se obyvatelé rozhodli zrušit připojení k Sardinii a prohlásili Seborga za nezávislý stát. Občané však platí italské daně a dodržují italské zákony, knížectví slouží převážně jako turistická atrakce.

Celnice v Seborga

2. Knížectví Sealand

Opuštěná umělá plošina v Severním moři, kterou v r.. 1967 obsadila rodina Paddyho Batese a vytvořila zde monarchii nezávislou od Spojeného království. V roce 2006 plošinu zachvátil požár, v současnosti na ní žije jen jedna osoba. Sealand má i pasy, občanské průkazy a svou měnu - sealandský dolar, který je z přepočtu rovný s americkým dolarem.

Sealand 6 měsíců po požáru

Mince uloženy na zástavě Sealand

3. Knížectví Hutt River

Území na západním pobřeží Austrálie, kde místní farmář Leonard Casley prohlásil v r..1970 vlastní knížectví na protest proti státním kvótě, které mu nedovolili prodávat tolik obilí, kolik vypěstoval. V současné době má 18 000 občanů, kteří žijí v zahraničí.

4. Republika Saugeais

K prohlášení této republiky se váže kuriózní historka. V roce 1947 se prefekt Ottaviani zastavil v místním hotelu, kde mu majitel Georges Pourchet rozpovídal historii údolí Saugeais, ve kterém v r.. 1150 páni z Joux zřídili samostatné opatství, a ze žertu přidal: "Ve skutečnosti byste potřebovali povolení ke vstupu na naše území." Prefekt pohotově odpověděl: "Dobře, tak ode dneška jste zase republika a protože tak dobře vaříte, jmenuji vás na prezidenta. "Podnikavý Pourchet využil situaci a vytvořil ze své republiky turistickou atrakci.


5. Království Ostrovy Korálového moře

Bylo založeno australskými aktivisty bojujícími za práva homosexuálů. Oficiální zástava tohoto království je duhová.

6. Velkovévodství Westarctica

V roce 2001 Travis McHenry zjistil, že kus antarktického území pojmenován jako Marie Byrd Land je zcela nevyužitý a pokusil se vytvořit tam velkovévodství. Zatím se však jeho "zemi" podařilo vyrobit jen několik známek.

Mapa mikronárod Westarctica

7. Království Lovely

Tento internetový mikronárod byl součástí televizního dokumentu "Jak si vytvořit svou vlastní zemi". Ačkoli jeho tvůrce, komik Danny Wallace, požádal OSN o uznání, legalizaci zabránil nedostatek nezávislého území.

8. Republika Lomar

Název je zkratkou francouzského výrazu Libre Organisation Mondiale á l'Aide des Refugees. Republika je součástí charitativního projektu, který mě za cíl udělovat občanství politickým uprchlíkům.

9. Rose Island

Postavený v roce 1968 italským architektem Giorgiem Rosem. Platforma mimo italského pobřeží měla být turistickým místem, ale jakmile byla postavené, Rose prohlásil svrchovanost. Bohužel, italská vláda se domnívala, že by se chce vyhnout daním, takže námořnictvo objekt zničilo.

Zástava Rose Island

10. Christiania

Nachází se na opuštěné vojenské základně v Kodani. Městečko hippies a volnomyšlenkářů chce být příkladem, že i anarchie je legitimní formou vlády. Oblast má vlastní zákony, které dovolují vše kromě krádeže, tvrdých drog a držení střelných zbraní.


11. Pitcairn

Pitcairn je malý vulkanický ostrov v Tichém oceánu. V roce 1790 sem připluli vzbouřenci z lodi Bounty společně s několika Tahiťanmi. Loď spálili v zátoce Bounty Bay, založili město Adamstown a část jejich potomků zde žije dodnes. Ačkoli nejsou považováni za národ, někteří lidé je považují za nejmenší demokracii na světě.

12. Republika Minerva

V r.. 1972 vyhlásila skupina amerických obchodníků na útesech patřících království Tongo samostatnou republiku. Obchodníci plánovali na útesech vybudovat umělé plošiny a vytvořit areál pro luxusní turistiku, který by byl hazardním a daňovým rájům. Vyrazili i vlastní mince, které jsou sběratelským unikátem. Po zásahu armády museli útesy opustit.

Mince republiky Minerva

13. Republika Filettino

Když se malá italská vesnice Filettino měla sloučit se sousední vesnicí kvůli snížení administrativních nákladů, vesničané namísto sloučení rozhodli o nezávislosti. Zatím si vytiskli vlastní měnu, vytvořili erb a ratifikovaly ústavu.

14. Wirtland

V poslední době vznikají mikronárod, které nepotřebují žádné teritorium a mají charakter internetové komunity spojující lidi z různých zemí. Nejúspěšnějším příkladem státu existujícím pouze v kyberprostoru je Wirtland, který má více než 1 700 členů, a který vznikl v Bulharsku.

15. Národ nebeského prostoru - Celestia
Národ nebeského prostoru (také známý jako Celestia) byl mikronárod vytvořen Jamesem Thomasem mangan. Celestia měla zaručit integritu "vesmíru" a zabránit, aby některá z velmocí ovládla vesmír. Při svém vzniku měla Celestia 19 členů, později se členství rozrostlo na 19 057 lidí.


16. Melchizedekovo panství

Černou ovcí mezi mikronárod je Melchizedekovo panství (Dominion of Melchizedek), které vzniklo, aby krylo bankovní spekulace a zneužívalo diplomatickou imunitu. Tvůrci se podařilo dokonce uplatit několik chudých afrických států, aby ho uznali za subjekt mezinárodního práva.

Žádné komentáře :

Okomentovat