čtvrtek 17. dubna 2014

Přírodní divy

Mnozí si asi pamatujeme čas, kdy přírodní divy světa tvořily Grand Canyon, Velký bariérový útes, zátoka při Rio de Janeiro, Mount Everest, polární záře, sopka Paricutín a Viktoriiny vodopády.
V roce 2001 švýcarská společnost New7Wonders ve spolupráci s UNESCO přišla s iniciativou vybrat nové přírodní divy, a tak v roce 2007 vznikl seznam 28-jejich přírodních krás, z nichž hlasující lidé vybrali nových sedm.
Amazonský deštný prales (Jižní amerika)
Halong Bay (Vietnam)
vodopády Iquazu (Brazílie, Argentina)
ostrov Jeju (Korea)
ostrov Komodo (Indonésie)
podzemní řeka Puerto Princesa (Filipíny)
Stolová hora (JAR).
Možná vás zaujme i dalších patnáct, které v tom seznamu zůstaly pod čarou.

1. Cliffs of Moher, Irsko

Cliffs of Moher se nachází v hrabství Clare v Irsku. Sahají od výšky 120 m do 214 ma ročně je navštíví více než milion turistů. Útesy jsou domovem mnoha živočichů, včetně 30.000 ptáků. "Zahráli" si i ve filmu Harry Potter a princ dvojí krve.


2. Mrtvé moře, Izrael, Jordánsko, Palestina

Mrtvé moře je vodní úsek asi 67 km dlouhý a 18 km široký. Je to hyper solné jezero a je 8,6 krát slanější než oceány. Mrtvé moře drží několik zeměpisných prvenství - moře a jeho okolí má nejnižší nadmořská výšku na zemském povrchu - 423 m pod hladinou moře.Patří mezi nejhlubší hyper solná jezera na Zemi (377 m). Bahno ze dna Mrtvého moře je plné minerálů a živin, které se běžně používá v lázních a na účinnou léčbu ekzémů a lupenky.


3. Galapágy, Ekvádor

Galapágy tvoří série malých sopečných ostrovů v Tichém oceánu. V roce 1957 byly prohlášeny za národní park a oceán obklopující ostrovy byl prohlášen za mořskou rezervaci. I národní park, i mořská rezervace patří do Světového kulturního dědictví UNESCO.


4. Jeskyně Jeita Grotto, Libanon, Bejrút

Jeita Grotto jsou dva velké propojené jeskynní systémy, které pokrývají více než 9 km.Tyto dva systémy jsou přístupné pouze lodí přes podzemní říční systém. Množství důkazů naznačuje, že jeskyně sloužily jako úkryt pro lidi už v době kamenné. Znovuobjevené byly v roce 1836.


5. Kilimanjaro, Tanzanie

Kilimanjaro je nejvyšší hora v Africe. Je to ve skutečnosti sopka s třemi různými kužely s názvem Kibo, Mawenzi a Shira. I když se obrovská sopka nachází v blízkosti rovníku obklopují ji svěží tropické a subtropické lesy, savany a pastviny. Kvůli obrovské výšce je vrchol hory celoročně pokryt sněhem. vědci zjistili, že původní sníh je starý více než 11 tisíc let.


6. Ostrovy Maledivy

Maledivy - série 26-ti přírodních atolů (korálové ostrovy) nacházejících se v Indickém oceánu asi 400 km jihozápadně od Indie. Maledivy jsou známé pro rozmanitou škálu barevných korálů, a jsou domovem více než 300 druhů tropických ryb.


7. Bahenní sopky, Ázerbájdžán

Ze 700 známých bahenních sopek po celém světě se více než 400 nachází v Ázerbájdžánu. Bahenní sopky se podobají vulkanickým, ale většinou dosahují mnohem menší rozměry. Erupce vznikají z hlubokých zásobáren bahna, které příležitostně vyvrhují sopečné plyny, oheň a bláto s teplotou jen o 2-3 stupně vyšší než okolní prostředí. Známé jsou však i případy, kdy plameny šlehaly až do výšky 15 metrů.


8. Uluru, Austrálie

V Národním parku Uluru-Kata Tjuta, který je od roku 1987 zapsán v Seznamu světového dědictví UNESCO, se z pouštní planiny nečekaně zvedá jeden z nejvíce fascinujících přírodních výtvorů. Gigantický masiv z červeného pískovce, viditelný již ze 100-kilometrové vzdálenosti, se považuje za střed australského kontinentu. Stoupá do výšky 348 metrů a po obvodu měří více než devět kilometrů.


9. Vesuv, Itálie

Jedna z největších turistických atrakcí Itálie je zároveň i jedno z nejnebezpečnějších míst na světě. Jen za poslední dvě století sopka vybuchla až 12-krát, naposledy během druhé světové války. Jak nejničivější se ukázala v roce 79. Vesuv tehdy pohřbil celé město Pompeje a zabil přes 20 tisíc lidí. I dnes pět kilometrů pod povrchem však stále vře magma.


10. Bu Tinah ostrovy, Spojené arabské emiráty

Bu Tinah se nacházejí ve vodách Abu Dhabi. Je to malý shluk ostrovů mezi rozsáhlými korálovými útesy a mořskými řasami. Byly uznány za biosférickou rezervaci UNESCO a nacházejí se mimo dosah návštěvníků. Ostrovy se pyšní nejméně 16-ti druhy korálů, které se vyskytují v mnohem chladnějších vodách. Jsou také domovem široké škály volně žijících živočichů včetně vzácných želv a moronů.


11. Říční komplex Mazurska, Polsko

Oblast Mazurskie jezer leží na severovýchodě Polska. Tvoří ji přes dva tisíce jezer, které jsou navzájem pospojovány kanály a vytvářejí tak 290 km dlouhý říční komplex. Jsou vyhledávanou turistickou destinací, vyžití zde najdou milovníci rybolovu, cykloturistiky i kanoistiky.


12. Matterhorn, Itálie, Švýcarsko

Matterhorn je jedním z nejvyšších vrcholů v Alpách. Tvoří ho čtyři velmi strmé stěny, které dlouho odolávaly horolezcům snažícím se o jejich zlezenie. Nakonec se to podařilo v červenci 1865, kdy sedm horolezců dobylo vrchol ze švýcarské strany, dva horolezci však při sestupu zahynuli. Jen o tři dny později byla hora pokořena znovu, tentokrát dvojice horolezců vystoupila na vrchol z italské strany.


13. Milford Sound, Nový Zéland

Milford Sound je fjord na jihozápadní straně jižního ostrova Nového Zélandu. Je to také mořská rezervace, světové dědictví UNESCO a jedna z nejoblíbenějších turistických destinací na Novém Zélandu. Milford Sound zasahuje 15 km do vnitrozemí a je zcela obklopen vysokými skalními stěnami a útesy. nacházejí se zde i dva nádherné vodopády trvalé padající k útesům, ale když prší, vytvářejí se stovky dočasných vodopádů.


14. Andělský vodopád (Angel Falls, Venezuela)

S výškou 979 m je Angel Falls nejvyšším vodopádem na světě. Nachází se v národním parku Canaima ve Venezuele, který byl zapsán na seznam světového kulturního dědictví UNESCO v roce 1994. Tento velkolepý vodopád byl pojmenován po americkém pilotovi Jimmie Angelovi, který ho objevil uprostřed neprostupné džungle.


15. Nefritový vrch (Yushan), Taiwan

Yushan nebo Nefritový vrch je nejvyšší bod pohoří Yushan a také nejvyšší hora v jihovýchodní Asii. Vrchol vyčnívá 3952 m nad mořem a pokračuje asi 4000 metrů pod hladinou moře na dno oceánu. Během zimy je hora pokryta námrazou a svou barvou připomíná surový nefrit. Bohatá fauna a flóra - 140 druhů ptáků, 28 druhů savců, 17 druhů plazů a 186 druhů motýlů podtrhují krásy národního parku.

Žádné komentáře :

Okomentovat